Gutenberg förvandlar WordPress

Publicerad: 23.10.2018 Uppdaterad: 30.10.2018

När versionen 5.0 av WordPress kommer ut, får vi lära känna en nyhet som har rört upp stora känslor inom WordPress-kretsar. Den nya versionen kommer ut med den nya redigeraren Gutenberg som kommer att kraftigt påverka vardagen för alla WordPress-användare. Principerna bakom utvecklingsarbetet av Gutenberg är enkla: att göra det smidigt att skapa multimedialt innehåll, skapa en enhetlig användarupplevelse med olika tillägg och bli av med det vanliga problemet att man ofta inte kan vara säker på vilket verktyg som gör vad på en WordPress-webbplats.

På Seravo har vi redan använt Gutenberg på alla våra egna webbplatser sedan ett par månader, vilket betyder att det här inlägget har jag skrivit med det nya verktyget. Den nya redigeraren påminner lite om distraktionsfria redigerare som var mycket populära några år sedan (iA Writer var mitt favorit): med Gutenberg kan man gömma alla störande element och fokusera på själva skrivandet.

Gutenberg kommer med block för de vanligaste innehållstyperna.

Naturligtvis handlar det inte bara om att skriva när man jobbar med WordPress. Det centrala konceptet bakom Gutenberg kallas ”block” och det lönar sig verkligen att lära sig tankesättet bakom, oavsett om man använder WordPress enbart för att skapa innehåll eller om man bygger webbplatser, tillägg och teman. Det finns gott om block inbyggda för de vanligaste innehållstyperna men tanken är att alla tillägg i framtiden ska använda samma gränssnitt. Meningen är att göra det enklare för vanliga användare att börja använda olika tillägg. Och det här med block kommer inte att begränsas till redigeraren: redan nu finns det tydliga tecken på att framtida widgetar och menyer kommer att byggas på samma sätt.

I en perfekt värld skulle det vara enkelt att ta i bruk ett nytt verktyg som Gutenberg, men WordPress har en lång historia bakom sig, vilket betyder att det finns webbplatser byggda på alla möjliga sätt. Det är mer än sannolikt att Gutenberg kommer att orsaka problem på många webbplatser. Våra erfarenheter med Gutenberg är dock lovande: vår egen webbplats är ett ganska komplext bygge med flera anpassade inläggstyper och många som använder Advanced Custom Fields (som förresten har utlovat brett stöd för Gutenberg inom en nära framtid), men hittills har vi inte lyckats ha sönder något.

Som det ser ut nu, kommer WordPress 5.0 att komma ut redan i november. Det finns dock åsikter om att det kan vara lite för tidigt. Det har nämligen varit mycket tal på sistone om åtkomlighetsproblem med Gutenberg. De diskussionerna förändrar dock inte faktumet att Gutenberg förr eller senare kommer och att det lönar sig att förbereda sig (något vi talade om på ett WordCamp i Åbo i september). Istället för att basera dina åsikter och åtgärder på rykten och antaganden, rekommenderar vi att du provar det nya verktyget på egen hand.

När det gäller uppgradering till WordPress 5.0, kommer vi inte att ta beslutet åt dig. Vi kommer att avvakta med den nya versionen innan vi bestämmer att den är redo att ta i bruk i en större skala. Samma gäller Classic Editor: det är upp till dig att testa tillägget och bestämma om det är det rätta valet för en webbplats som har problem med Gutenberg som inte går att lösa.

2 kommentarer på “Gutenberg förvandlar WordPress”

Kommentera

Toni Laakso

Sök Seravo.se

Mer läsning

Vårstäda din WordPress-installation

24.3.2020

Med tiden tenderar även väl underhållna WordPress-webbplatser att samla på sig skräp: onödiga filer, oanvända tillägg, överflödigt innehåll i databasen […]

WooCommerce 4.0 är ute

17.3.2020

Det finns många bra orsaker till varför man borde välja WooCommerce för sin webbutik. Det är ingen slump att den […]

Vi slutar stöda TLS 1.0 och 1.1 i mars

10.3.2020

TLS 1.3 har varit det primära kryptografiska kommunikationsprotokollet sedan början av året 2020. Dessutom har vi också TLS 1.2 i […]