Publiserad

Nu har WordPress 5.6 släppts och fått namnet Simone för att hedra den kända musikern Nina Simone som anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika skivartister. Hon är bland annat känd för sångerna ”don’t let me be miusunderstood” och ”I put a spell on you”.

Denna nya WordPress-version innehåller stora förbättringar vad gäller redigering av innehåll, samt ett nytt tema med fokus på tillgänglighet. Vidare finns det en rad förbättringar i REST-API, jQuery och funktionerna för webbplatshälsa. Dessutom har denna nya utgåva av WordPress stöd för PHP 8.0.

Nytt standardtema – Twenty twenty-one

WordPress 5.6 levereras med ett nytt standardtema under namnet Twenty Twenty-one. Det nya temat är minimalistiskt och synnerligen tillgänglighetsanpassat. Som bakgrundsfärger används pastellnyanser som är snälla mot ögonen och enkolumnslayouten fulländar temats minimalistiska framtoning. Detta nya standardtema förlitar sig dessutom i hög grad på blockredigeraren, som med denna nya WordPress-version i än högre grad blir en integrerad del av WordPress-kärnan.

Gutenberg har lagts in i WordPress-kärnan

Innehållet i det populära tillägget Gutenberg upp till version 9.2 är nu inkluderat i WordPress-kärnan. Detta innebär en lång rad nya möjligheter vid redigering av innehåll i WordPress även utan att man behöver installera det separata tillägget. Själva redigeraren blir enklare att använda och erbjuder fler möjligheter direkt i användargränssnittet. Några av de stora förbättringarna i redigeraren är ett förenklat användargränssnitt för att dra och släppa element, förbättrade blockmönster och förbättrad navigering med tangentbordet.

Redigeringen av block blir bättre i den nya versionen. Till exempel kan block nu enkelt flyttas in i kolumner och fler blockmönster är nu direkt tillgängliga, vilket innebär att du på din webbplats kan använda fördefinierade grupper av block.

Stöd för PHP 8.0

WordPress 5.6 är dess första version med stöd för PHP 8.0. Seravo erbjuder redan PHP 8.0 för sina kunder och detta är den första WordPress-versionen som möjliggör denna uppdatering. Det har rått visst tvivel kring hur väl stödet fungerar, med tanke på att PHP 8.0 lanserades alldeles nyligen och innehåller många förändringar. I ett inlägg på bloggen ”Make WordPress core” beskriver man det som att denna WordPress-version är ”beta-kompatibel” med PHP 8.0.

Vilka fler nyheter ingår?

Den nya versionen innehåller även 11 uppdateringar i funktionerna för webbplatshälsa och åtta uppdateringar i komponenten för inloggning och registrering, inklusive möjligheten att använda användarspecifika applikationslösenord när förfrågningar till WordPress-API:erna. Dessutom har en större uppdatering skett av Javascript-biblioteket jQuery. Därför bör du testa dina tillägg och teman ordentligt när du uppdaterar till version 5.6. Man bör räkna med att det kommer att ske förändringar i jQuery eftersom planen är att lyfta bort jQuery migrate ur kärnan och inkludera jQuery i kärnan. WordPress egna automatiska uppdateringar har också utvecklats, men det erbjuder inga nya nyttor till Seravos kunder, eftersom vi sköter saken med vår egna unika testade uppdateringar.

Nyheter för utvecklare

Utvecklare gör bäst i att undersöka de nya funktionerna i REST-API:et. För att bara nämna några exempel blir det nu möjligt att kombinera en serie av olika anrop till REST-API i en gemensam förfrågan. Och det finns en ny funktion som låter dig köra anpassad kod efter ett inlägg. Men detta är bara ett par av totalt 28 nyheter i WordPress REST-API.

Kommentera

Läs mer

I kategorin: WordPress

WordPress 5.5 ”Eckstine” är här

Större WordPress-releaser har historiskt alltid namngetts efter olika jazzmusiker, och WordPress 5.5 är inget undantag där den fått ge releasen […]

12.8.2020

Att komma igång med WordPress

De första stegen När du beställer ett WordPress-paket från oss skickar vi en orderbekräftelse via e-post med inloggningsuppgifter för inloggning […]

9.6.2020

Att översätta WordPress

För närvarande används WordPress på ungefär en tredjedel av alla webbplatser i världen. Bakom plattformens framgångar står en passionerad community […]

6.2.2020

Fem anledningar att välja WordPress

Vi som befinner oss inuti ”WordPress-bubblan” riskerar lätt att stundtals uppleva allting som helt självklart. Ibland är det dock klokt […]

21.11.2019

WordPress 5.3 ”Kirk” är ute

Den 12 november gav oss en ny WordPress version 5.3, även känd som ”Kirk” för att hedra den sena stora […]

19.11.2019

Tillbaka efter WordCamp Europe Berlin 2019

WordCamp Europe Berlin 2019 är över och vi på Seravo är hemma från vad som inte kan beskrivas på något […]

2.7.2019