E-handel och nätbutiker

Det enkla sättet att köra WooCommerce med WP Business

FitWood of Scandinavia erbjuder motionsredskap i skandinavisk design som passar in i inredningen. I bakgrunden finns en ny finsk startup som vill gå motströms den moderna utvecklingen: vanligtvis tillverkas motionsredskap i Fjärran Östern och exporteras för återförsäljning till Europa. FitWood har vänt på konfigurationen, de strävar efter att nå ut på den internationella marknaden med produkter som tillverkats i hemlandet och i Europa.

Vackra och hållbara motionsredskap ut i världen via webbutiken
Vi vill erbjuda våra internationella konsumenter ekologiska och användbara motionsredskap som passar in i inredningen. Finskt trä är ett hållbart och vackert material som även runt om i världen används mycket i möbler och husbyggande. Vi vill att det även utnyttjas i motionsredskapen hemma, berättar FitWoods VD Matias Kukkonen.

I bakgrunden för FitWood står långtidsföretagare inom träningsbranschen, vilka även har erfarenhet av webbutiken Kuntokauppa som verkar i Finland. FitWood grundades för den globala marknaden och strävar efter att nå ut i världen med nordisk design.

Med hjälp av tillägget WooCommerce blir WordPress en nätbutik

FitWoods nätbutik har skapats med WordPress-tillägget WooCommerce. WooCommerce valdes som lösning för webbutiken för motionsredskap framför allt tack vare dess omfattande användning internationellt. WooCommerce är en av världens populäraste e-handelsplattformar och användningen ökar hela tiden.

FitWoods nätbutik skapades med de önskade egenskaperna i förgrunden och den tekniska delen följde efter.

Vi ville ha ett system som lätt kan anpassas för olika marknadsområden. Innehållsproduktionen är viktig för vår affärsverksamhet så vi ville att systemet skulle stödja olika typer av innehåll som går enkelt att bearbeta. Webbutiken skulle också bygga på ett system med öppen källkod, för att kunna skräddarsys även i fortsättningen, berättar Kukkonen.

Den förbehållslösa nyttan med WooCommerce är att det kan integreras med WordPress utgör grunden för webbplatserna. På så sätt överlappas webbplatsernas innehåll, blogg och nätbutiker med varandra och syns som en enhetlig helhet för användaren.

Oändliga möjligheter – och gråa hår – med tilläggen

Som grund för webbutiken har WordPress hunnit vara både en lättnad för FitWoods folk och även förorsakat bekymmer. För innehållskontrollen har WP fungerat mycket bra, men för nätbutikens funktioner har det funnits önskemål om förbättringar, och i rapporterna som ska underlätta bokföringen finns det ännu mycket som behöver bearbetas. Matias Kukkonen påpekar dock att man kunnat åtgärda problemen, och att till exempel andelen konversioner också påverkas av andra åtgärder än enbart det tekniska systemet. Den senaste tidens marknadsföringsåtgärder och exempelvis instruktionsvideorna har utöver andelen besökare även ökat beställningarna.

FitWoods företagare har tidigare erfarenhet från deras inhemska nätbutikssystem och i jämförelse med det har WordPress ibland känts stelt. Ett stort plus ger Kukkonen WordPress för möjligheterna med tillägg och skräddarsydda lösningar. Samtidigt påminner han om det för många bekanta problemet; i ett enormt hav av olika tillägg simmar även rovfiskar, som inte beter sig som man önskar.

Även vi på Seravo stöter ofta på att en svag komponent förstör mer än skapar. För dem som bygger webbtjänster har vi upprättat en lista över komponenter som rekommenderas och sådana som bör undvikas.

Kukkonen vill råda nybörjare att fundera noga på den egna målmarknaden och överväga nätbutikens roll för hela affärsverksamheten. Han påminner även om att kostnaderna för att skapa en nätbutik inte är lika med kostnaderna för projektet.

– Webbutiken måste utvecklas kontinuerligt, så kostnaderna upphör inte när butiken öppnar.

Vad krävs för underhållet av en webbutik?

I webbutiken behandlas både varusortimentet och kunduppgifter, så datasäkerheten måste vara en av de högsta prioriteterna. Serviceavbrott märks direkt i butiksinnehavarens plånbok: webbplatsen bör laddas tillräckligt snabbt och det får inte bli några avbrott i anslutningen på vägen från varukorgen till kassan.

Seravo har deltagit i utvecklingen av FitWoods nätbutik och ansvarar även för underhållet av webbplatsen. VD Kukkonen går i god för nätbutikens goda underhållspartner. Seravo får också ett tack för den flexibilitet som arbetet med ett nytt företag kräver. I utvecklingen av webbutiken har planerna både ändrats och bearbetats i samarbete med utvecklaren och butiksinnehavaren.

Vi uppskattar även den personliga servicen. Det har varit lätt att samarbeta med vår kontaktperson och utvecklingsarbetet har varit flexibelt enligt våra behov.

Ett färdigt paket för näthandlare

Seravo erbjuder ett gott underlag för nätbutiksbyggare: I paketen WP Business samt Enterprise ingår e-handelsplattformen WooCommerce med finska betal- och leveranssätt.

Bekanta dig med våra servicepaket och be om mer information. Vår kundservice hjälper gärna nybörjare med att komma igång med nätbutiker.